30-04-15

Drie puertos en een verliefde Frank

 

Vanochtend namen we afscheid van de vriendelijke mensen met wie we gisteren de tafel deelden. De Gîte à Ostabat, "Gaineko Extea" is een aanrader.

Gaineko Etxea

image.jpg

 

 Vervolgens begonnen we aan de klim van de Roncesvalles.  Veel  valt daar niet over te vertellen, verstand op nul en trappen. De klim vanuit St.Jean-Pied-de-Port is 27 km lang en gaat van 163m naar 1057m. Er zitten stukken in van 7% tot 9%. Wie denkt dat het na de Puerto Ibeñeta voorbij is, heeft het mis.

Puerto Ibañeta

image.jpg

Na een afdaling volgt de Puerto Metzkiritz 922m en vervolgens volgt de Puerto Erro 801m. 

Puerto Erro

We reden 1509 hoogtemeters en ontmoetten heel veel pelgrims te voet, onder andere Elvie en Martina uit het Otztal.

image.jpg

Plots ging het licht bij Frank uit. Op 12 km van Pamplona begon hij zich zorgen te maken over de dag van morgen, 1 mei. Er moest eten worden gekocht en terwijl Myriam een denkbeeldig lijstje opstelde werd Frank verliefd... op het pension "El Peregrino".

image.jpg

Hij ging prijs vragen en kwam met het heuglijk nieuws dat we slapen hadden voor de nacht. We deden nog boodschappen en genoten vanop ons terras van het dorpje "Larrasoaña".

image.jpg

18:17 | Permalink

29-04-15

18de eeuwse "Grande Chanson"

"Toen we door de Landes trokken

kwam tot onze verbazing van alle kanten

het water tot aan de knieën.

Makkers, wij moeten lange dagen voortgaan 

om door dit overvloedig begoten land

heen te geraken."

image.jpg

Wij zijn erdoor geraakt en het water stond niet tot onze knieën. We wisselden de Landes voor iets nieuws!

image.jpg

 

Voor een aantal pelgrims was dit een brug te ver, want op het kerkhof in Camou liggen  de stoffelijke resten van hen die ons voorgingen. Wij kunnen het ons niet voorstellen, dat mensen op bedevaart gingen naar een plaats die honderden kilometers van hun woonplaats lag. Er waren toen geen wegen, geen landkaarten, geen gemeenschappelijke munt en geen onderwijs om vreemde talen te studeren.

image.jpg

Deze middag zijn we op de Navarra-route gekomen. Deze route gaat over de Roncesvalles, een pas tot ongeveer 1100m. Morgen is het uur van de waarheid, lukt het ons om over de Pyreneeën te rijden?

image.jpg

Wij zijn er gerust in en klaar voor. Morgenavond zijn we na 90 km stijgen en dalen in Pamplona.

Roncesvalles

We hebben tot hiertoe 1420 km gereden en duizenden hoogtemeters. Maar we zijn geen kilometervreters, we proberen elke dag te genieten; monumenten te bezoeken, te luisteren naar mensen, ons verhaal te doen en de natuur te bewonderen die zo mook is.

image.jpg

 

Uiteindelijk zaten we in Ostabat (Baskenland) met 9 pelgrims bij Lucie en Bernard aan tafel. Eerst een dikke soep met brood. Dan een stoofpot met lamsvlees gevolgd door schapenkaas en een baskische taart En bij dat alles een lekkere wijn. Vervolgens zong Bernard voor het internationale gezelschap in het Frans en het Baskisch Het lied van de pelgrim.

Tous les matin ...ultreïa

Tous les matins, nous prenons le chemin

tous les matins, nous allons plus loin

jour après jour, la route nous appelle

c'est la voie de Compostelle

Ultreïa, ultreïa es sus eïa,

Deus, adjuva nos.

image.jpg

 

image.jpg

Om 21u00 werden de lichten gedoofd. We zongen nog "ik zeg u geen vaarwel mijn vriend" en gingen dan naar bed. Morgen de Roncesvalles!

18:43 | Permalink

28-04-15

Attention pour les piétons

Gisterenavond zaten we met 3 pelgrims aan tafel in de auberge. Bij een maaltijd ontdooit de sfeer snel en worden verhalen verteld. Zij hebben elkaar toevallig ontmoet. Twee van hen gaan tot Dax en keren dan terug. Een van hen volgt de kustoute tot Compostela. Met de laatste zaten we vanochtend aan het ontbijt en daarna scheidde onze wegen.

image.jpg

Een halfuurtje verder vonden we de twee andere langs de weg. Nog even uit het zadel, nog wat grappen en grollen en weer verder. Hoe kunnen mensen op zo'n korte tijd zo close worden?

image.jpg

En dan een familie met zes kinderen en twee ezels, eveneens onderweg.

image.jpg

Wat verder een pelgrim uit Luik, hij was vertrokken uit Bordeaux.

image.jpg

In Taller stond er een meisje langs de weg. Voor haar was de Camino voorbij. Ernstige voetproblemen speelden haar parten. Ze liftte tot Dax en dan met de trein naar huis. 

 

image.jpg

Onze gastvrouw had haar overbuur, semi-prof wielrenner, van onze komst verwittigd. Samen hebben we de fiets nagekeken, want morgen rijden we voorbij Dax en dan is het ruim 1600 km klimmen en dalen.

image.jpg

We haalden nog eens een fijne kam door de bagage en een deel gaat morgen terug naar huis.

image.jpg

Tijdens de namiddag bezochten we de basiliek met "la statue de Notre-Dame de Buglose".

image.jpg

Het beeld werd tijdens de beeldenstorm verstopt en 50 jaar later door een herder teruggevonden. Toen men het per ossenwagen naar de kerk van Buglose wou brengen, bleven de ossen staan op de plaats waar de basiliek zich nu bevindt. 

image.jpg

17:23 | Permalink

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende