13-05-15

Pulpo con patatas

We zitten niet in de petatten maar gisterenavond heeft Frank  octopus gegeten met aardappeltjes. Alles opgediend op een houten bord. Myriam houdt het bij kip.

image.jpg

We hebben ondertussen enkele knopen doorgehakt. We rijden niet naar Cabo Finisterre. Met de fiets is dat heen en terug meer dan 2000 hoogtemeters. Gaan we met de bus dan zijn we 6 uur onderweg. Misschien komen we ooit nog in de buurt en dan gaan we en Finisterre en Murcia bezoeken. Verder en dat na lang beraad, wijken we af van de geplande route. We rijden niet naar huis over de sterrenweg of Camino Antigua. We moeten dan dagen op een hoogte van 1400m of meer rijden, col op col af, met percentages tussen de 7% en 12%. Zonder bagage en met een volgauto zou dat geen probleem zijn maar met pak en zak is dat een ander paar mouwen. Het zal al een hele toer zijn om over de Cebreiro en de Cruz del Ferro te rijden omdat de westzijde veel steiler is. Het wordt de volgende dagen hard labeur.

image.jpg

Toen Sint Jacob na zijn prediking in Spanje als martelaar stierf in Jeruzalem, plaatsten zijn volgelingen het lichaam in een bootje zonder roer. Volgens de legende strandde het vaartuig met de volgelingen in het huidige Padrón. Na het verslaan van een draak en het temmen van wilde stieren mochten zij de stoffelijke resten begraven in het grafveld van Amoa, het huidige Santiago. In 813 werd het vergeten graf gevonden omdat het op een bijzondere manier verlicht werd door sterren. Zo ontstond de naam Compostela (Campus stellae = veld van sterren). Het was koning Alfonso II die de opdracht gaf een kerk te bouwen waar nu de kathedraal staat.

image.jpg

Om pelgrims de kans te geven om op bedevaart te gaan naar San Iago werd er in 844 slag geleverd tegen de Moren in Clavijo. Volgens de legende verscheen Sint-Jacob daar op een wit paard en leidde hij de verenigde legers naar de overwinning.

image.jpg

Zo ontstond er in de toenmalige wereld een evenwicht. In het oosten Jeruzalem, in het westen Compostela en in het midden Rome.

12:44 | Permalink

Commentaren

Heel interessante informatie, zo leren we nog wat bij. Veel moed voor de terugreis.

Gepost door: Rita | 14-05-15

God dat we van dit verhaal nog eens kunnen mee genieten.Het leven geeft ons toch zoveel herinneringen.

Inderdaad,indien je naar Finisterre rijdt heb je vele haarspeldbochten te verwerken.

Gepost door: Anni en Louis | 14-05-15

De commentaren zijn gesloten.