09-06-15

La ferme Bonavis

De hoeve Bonavis, waar we vannacht logeerden, was in oorsprong een boerderij van de abdij Vaucelles.

image.jpg

Toen het nog een relais was voor postkoetsen,heeft het voorname gasten ontvangen. Zo verbleef de familie Mozart er met Wolfgang Amadeus. Ook Charles X en Louis-Philippe waren er te gast.

image.jpg

Alles getuigt er van een eeuwenoude traditie.

image.jpg

 Nu waren wij er opnieuw op bezoek. We kwamen er graag terug nadat we er bij aanvang van onze tocht al op 10/4 verbleven. Allicht heeft dat veel te maken met onze gastvrouw, Carole, die de familietraditie verderzet.

image.jpg

Op de oude muur van de schuur bevindt zich een aanduiding van de hoogte waarop de hoeve zich bevindt. Dat is belangrijk voor fietsers. Namelijk 124,459 meter boven de zeespiegel.

image.jpg

16:31 | Permalink

08-06-15

3-4

Vanochtend maakte, via mail, een ervaringsdeskundige ons erop attent dat Fransen slechte verliezers zijn. We kregen de raad ons Belgisch vlaggetje te verwijderen. Maar dat hebben we niet gedaan.

image.jpg

Wij wisten al voor ons vertrek op 7/4 dat België ging winnen want onze vlag hing toen al boven de Franse driekleur. Dat de Fransen gisteren zijn verloren is bij hen harder aangekomen dan het verlies in Waterloo. Ja, want in Saint-Quentin hing den drapeau halfstok.

image.jpg

Wij hebben het vlaggetje op onze fiets van een rouwbandje voorzien.

image.jpg

Allicht hebben ze uit pure wraak de weergoden aangesproken om heel de dag de wind uit het noorden te laten blazen. Daarom is de Frank in elke "Hôtel de Ville" een stempeltje gaan halen en heeft hij er telkens de "Brabaconne" gezongen, want hij kent dat even goed als de spelers van ons nationaal elftal.

image.jpg

Enfin, Jeanne d'Arc hebben ze net niet in de strijd gegooid,

image.jpg

maar "les bleus" hebben wel andere obstakels op de weg gezet.

image.jpg

Als wij stal ruiken dan gaan we ervoor en niemand kan ons dan tegenhouden. Alleen een veld met aardbeien waar we ze zelf mogen plukken, aan € 2,50 de kilogram, kan ons even stoppen.

image.jpg

image.jpg

17:08 | Permalink

07-06-15

Een zondagse wandeling door Frankrijk

Vanochtend aan het ontbijt namen we afscheid van fietsers waarmee we gisterenavond lekker hadden gegeten. We namen samen de lijst door van verblijfplaatsen en stipten aan waar wij het goed vonden. We zitten nu twee maanden op de fiets, het einde van de tocht nadert. Als we pelgrims zien, blijven we staan voor een keuvel.

image.jpg

Carine en Patrick maakten er ons attent op dat we voorzichtig moesten zijn richting Doornik. Op sommige plaatsen ligt er slijk na het onweer van de voorbije dagen en zij zijn met de tandem gevallen.

image.jpg

We maakten er een heuse wandeling van en dat leverde ons mooie beelden.

image.jpg

image.jpg

Frank ontdekte met zijn scherp zicht opnieuw wild dat Myriam op foto vastlegde.

image.jpg

In Compiègne genoten we voor het gemeentehuis van een lekkere picnic en vonden in "l'église Saint-Jacques" een mooi glasraam.

image.jpg

image.jpg

Tijdens de heenrit hadden we geen oog voor de abdij van Ourscamp, maar vandaag hielden we halt en vonden de verwijzing naar de naam van de abdij "kamp van de beer". Alhoewel wij het meer ne leeuw vinden.

image.jpg

image.jpg

Dit naambordje bracht ons in gedachte weer een beetje dichter bij huis.

image.jpg

 

18:00 | Permalink